TAPAS
Te niewielkie przekąski swoje skromne rozmiary rekompensują różnorodnością. Oryginalnie wywodzą się z terenów Andaluzji, ale serwowane są w barach całej Hiszpanii„Tapas” serwowane są formie niewielkich dań-miniaturek, na ciepło lub zimno. To popularna przekąska podczas wieczornych spotkań przy lampce wina lub kuflu piwa. Komu mało wrażeń, może udać się na tak zwane el tapeo, czyli rundę po przybytkach serwujących te wspaniałe przysmaki. W niektórych barach Andaluzji, zgodnie z tradycją, podawane są w cenie do zamówionego alkoholu. W innych rachunek ustalany jest na podstawie pustych talerzyków, wykałaczek lub rzucanych na ziemię serwetek, jakie zostają po biesiadzie. Specjalne „Tapas Bary” wyniosły sposób ich przygotowywania do rangi wyrafinowanej sztuki kulinarnej. To doskonałe miejsce, by rozpocząć przygodę z barwną kuchnią półwyspu Iberyjskiego.