W Hiszpanii wyrabia się ponad 100 różnych gatunków sera.Smak każdego z nich jest zupełnie inny ze względu na różnice w klimacie,rzeźbę terenu,pastwiska czy procesy produkcji.
Oto najsłynniejsze sery Hiszpanii, …..wyrabiane z mleka krowiego,owczego,koziego o różnych okresach dojrzewania/młode,dojrzałe,długodojrzewające
MANCHEGO – słynny hiszpański klasyk o międzynarodowej sławie.Ser z owczego mleka dojrzewający od 60 dni do 2 lat. Manchego ma twardą i zbitą konsystencję,maślaną teksturę ,wyraźny orzechowy smak .
CABRALES– słynny niebieski ser z asturyjskich gór,zwijany w liście laurowe podczas produkcji.Powstaje na bazie mleka koziego i owczego.Bardzo intensywny i lekko gorzkawy smak.Kremowa konsystencja.
TORTA DE CESAR– Ser z owczego mleka.Skórka służy za miskę do podawania kremowego sera,który po podgrzaniu jest tradycyjne spożywany z maczanymi w nim paluszkami chlebowymi.
TETILLA– ser z krowiego mleka wyrabiany w Galicji.Nazwa pochodzi od jego stożkowatego kształtu”tetilla” co w języku hiszpańskim oznacza „cycuszek”.Smak lekko kwaskowy i słony,tekstura kremowa.Idealnie pasujący do win białych,mineralnych jak i młodych czerwonych.
MAHON- tradycyjny ser z Minorki /Baleary/ wyrabiany z krowiego mleka o charakterystycznym słonawym smaku i nutami owoców.
IBERICO- znakomity ser wyprodukowany z mleka krowiego 80 % i z dodatkiem mleka owcy i kozy 20%.Ser dojrzewający o delikatnym i łagodnym smaku.Kremowa konsystencja maślany aromat.Idealny do tapas
Dane kontaktowe
Gorzów Wlkp
Biuro handlowe i magazyn
ul. Harcerska 6,
66-400 Gorzów Wlkp, Polska
603 794 397 Tomasz Gasek
693 434 676 Darek Porada
gasekporada@gasekporada.com
Szczecin
Napisz do nas
Don Gastronom
66-400 Gorzów Wlkp