SERY HISZPAŃSKIE – BOGACTWO SMAKÓW
W Hiszpanii wytwarza się ponad 100 różnych odmian serów. Szeroka gama obejmuje zarówno te twarde, miękkie i kremowe, jak również wędzone czy pleśniowe. Hiszpańskie sery słyną przy tym ze swojej wysokiej jakości. Ich smak zależy nie tylko od procesu produkcyjnego czy rodzaju mleka, ale także od regionu, w jakim są wytwarzane. Sery hiszpańskie to ciekawa propozycja także dla restauracji. Zwłaszcza że wybór jest tu niezwykle urozmaicony.
SERY HISZPAŃSKIE
ZNAKOMITE HISZPAŃSKIE SERY W Hiszpanii wyrabia się ponad 100 różnych gatunków sera.Smak każdego z nich jest zupełnie inny ze względu na różnice w klimacie,rzeźbę terenu,pastwiska czy procesy produkcji. Oto najsłynniejsze sery Hiszpanii, .....wyrabiane z mleka...
Katalogi do pobrania
Ser Cabrales, Manchego i Iberico – unikatowe propozycje
Skład i czas dojrzewania przekładają się bezpośrednio na smak i aromat. Za kultowy uważa się ser owczy Manchego. Powstaje wyłącznie na równinach regionu La Mancha. Co ciekawe, Manchego to ser, którego barwa zależy od czasu dojrzewania. Z kolei produktem charakterystycznym dla regionu Asturii jest pleśniowy ser Cabrales. Pierwsze wzmianki o jego wytwarzaniu pochodzą z XVII w. Inny charakterystyczny produkt to ser Iberico, który powstaje w wyniku zmieszania mleka krowiego, owczego i koziego. Oczywiście wpływa to na jego wyrazisty i niepowtarzalny smak.
Interesujące sery do użytku w gastronomii
Gastronomia często poszukuje produktów niepowtarzalnych, które mogą zachwycić gości i sprawić, że odwiedzą dany lokal ponownie. Znakomicie wpisują się w to przetwory z koziego mleka. To także część kuchni hiszpańskiej. Kozi ser, czyli queso de cabra, jest bardzo popularny wśród Hiszpanów. Jego smak i zapach są dosyć wyraziste. Co ważne, sery z mleka koziego są też niezwykle bogate w składniki odżywcze. Wpisują się również w trendy ekologiczne.
Nietypowe i unikalne sery jako propozycja do restauracji
Prestiż lokalu gastronomicznego zależy m.in. od serwowanej tam żywności. Pochodzący z Hiszpanii ser kozi jest w stanie zachwycić koneserów. Zwłaszcza jeżeli jest najwyższej jakości. Podobny zachwyt są w stanie wywołać owcze sery Manchego. Warto również zwrócić uwagę na jeszcze jeden produkt pochodzący z wyspy Minorka. Ser Mahon powstaje z pełnotłustego mleka krowiego. Jego atuty to tradycyjna receptura oraz lekko orzechowy aromat.
Dane kontaktowe
Gorzów Wlkp
Biuro handlowe i magazyn
ul. Harcerska 6,
66-400 Gorzów Wlkp, Polska
603 794 397 Tomasz Gasek
693 434 676 Darek Porada
gasekporada@gasekporada.com
Szczecin
Napisz do nas
Don Gastronom
66-400 Gorzów Wlkp