SERY Z CHARAKTEREM

ZNAKOMITE HISZPAŃSKIE SERY

W Hiszpanii wyrabia się ponad 100 różnych gatunków sera.Smak każdego z nich jest zupełnie inny ze względu na różnice w klimacie,rzeźbę terenu,pastwiska czy procesy produkcji.

Oto najsłynniejsze sery Hiszpanii, …..wyrabiane z mleka krowiego,owczego,koziego o różnych okresach dojrzewania/młode,dojrzałe,długodojrzewające

MANCHEGO  słynny hiszpański klasyk o międzynarodowej sławie.Ser z owczego mleka dojrzewający od 60 dni do 2 lat. Manchego ma twardą i zbitą konsystencję,maślaną teksturę ,wyraźny orzechowy smak .

CABRALES słynny niebieski ser z asturyjskich gór,zwijany w liście laurowe podczas produkcji.Powstaje na bazie mleka koziego i owczego.Bardzo intensywny i lekko gorzkawy smak.Kremowa konsystencja.

TORTA DE CESAR Ser z owczego mleka.Skórka służy za miskę do podawania kremowego sera,który po podgrzaniu jest tradycyjne spożywany z maczanymi w nim paluszkami chlebowymi.

 

TETILLA ser z krowiego mleka wyrabiany w Galicji.Nazwa pochodzi od jego stożkowatego kształtu”tetilla” co w języku hiszpańskim oznacza „cycuszek”.Smak  lekko kwaskowy i słony,tekstura kremowa.Idealnie pasujący do win białych,mineralnych jak i młodych czerwonych.

MAHON- tradycyjny ser z Minorki /Baleary/ wyrabiany z krowiego mleka o charakterystycznym słonawym smaku i nutami owoców.

IBERICO- znakomity ser wyprodukowany z mleka krowiego 80 % i z dodatkiem mleka owcy i kozy 20%.Ser dojrzewający o delikatnym i łagodnym smaku.Kremowa konsystencja maślany aromat.Idealny do tapas

 

Dane kontaktowe

Gorzów Wlkp

Biuro handlowe i magazyn

ul. Harcerska 6,
66-400 Gorzów Wlkp, Polska

603 794 397 Tomasz Gasek
693 434 676 Darek Porada

gasekporada@gasekporada.com

Szczecin

Biuro handlowe

Nad Stobnicą 25,
72-006 Mierzyn, Polska

501 186 428 Robert Zając

hase@hase.pl

Napisz do nas

    Don Gastronom

    ul. Jana Matejki 63 d/2
    66-400 Gorzów Wlkp

    O nas       Produkty      Franczyza      Kontakt