SZYNKI I WĘDLINY

Hiszpania to przede wszystkim szynki znane na całym świecie. Jamòn to nieodzowny element hiszpanskiej kuchni. Wykorzystuje się je jako samodzielną przystawkę, dodatek do tapas jak również dań głównych. W naszych delikatesach Don Gastronom znajdą Państwo wyselekcjonowane szynki, wędliny i kiełbasy z Półwyspu Iberyjskiego.

hiszpańskie szynki serrano, reserva i gran reserva

hiszpańskie szynki serrano, reserva i gran reserva

Wykonane z białej rasy świni, ważącej około siedmiu kilogramów. Odmiana „reserva” do-jrzewa powyżej dwunastu miesięcy, a „gran reserva” dłużej niż piętnaście miesięcy.

hiszpańskie szynki campo i acorn

hiszpańskie szynki campo i acorn

„Czarne kopytko” wykonane z rasy świni o ciemnej maści, hodowanej na wolnym wy-biegu. Odmiany „campo” – do siedmiu kilo-gramów wagi i „acorn” – około 8 kilogramów wagi. Czas dojrzewania wynosi od osiem-nastu do trzydziestu sześciu miesięcy.

utwardzona wołowina cecina leon

utwardzona wołowina cecina leon

Wołowina utwardzona solą, suszona na po-wietrzu. Prawdziwy przysmak Hiszpanii.

utwardzona konina

utwardzona konina

Wędlina z mięsa końskiego. Porcjowana na kawałki od dwóch do trzech kilogramów. Pomimo, iż zawiera sól, ma słodki posmak.

utwardzone szynki z jelenia i dzika

utwardzone szynki z jelenia i dzika

Te szynki zostały wykonane z wyselekcjonowanego mięsa, wytworzone w tradycyjny sposób.

chorizo vela

chorizo vela

Kiełbaskę tę wytwarza się przez rozdrabnianie i marynowanie w przyprawach, głównie w sproszkowanej papryce. Nadaje jej to niepowtarzalny smak. Ma dużą średnicę, co ułatwia krojenie.

satra de chorizo (słodkie lub pikantne)

satra de chorizo (słodkie lub pikantne)

Wytwarza się ją z mielonej wieprzowiny, która jest marynowana w przyprawach ta-kich jak papryka. Doskonale nadaje się do krojenia na kanapki lub jako przekąska.

utwardzony schab  iberyjski embuchado

utwardzony schab iberyjski embuchado

Suszone mięso wieprzowe z odtłuszczonego schabu. Marynowane w soli z czosnkiem i papryką. Nadziewane w naturalną osłonkę wieprzową i utwardzone.

fuet extra

fuet extra

Cienka, utwardzona, sucha kiełbasa z mięsa wieprzowego w jelicie.

longaniza del payes

longaniza del payes

Wykonana ze świeżych mięs chudych. Zmielone mięso jest utwardzone i tradycyjnie przyprawione.

iberyjski cugar salchichon

iberyjski cugar salchichon

Kiełbasa wykonana z iberyjskiego chudego mięsa wieprzowego z solą i przyprawami. Znakomita jako przekąska.