OLIWKI

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin, oraz zdrowy tłuszcz, który chroni serce. Świetnie komponują się z rozmaitymi białymi serami - owczym, krowim, oraz kozim. Idealnie nadają się do różnego rodzaju sałat, a nawet jako przekąska sama w sobie. W Don Gastronom znajdą Państwo najpopularniejsze odmiany oliwek : manzanilla ( małe jabłko ), gordal ( pyszne oliwki zielone wielkości przepiórczego jaja ), hojiblanca, veridal i cuquillo.

oliwki manzanilla

oliwki manzanilla

Lekko gorzkie, z nutą migdałów, o stabilnej strukturze. Manzanillę nazywa się również „hiszpańską oliwką z Sewilli”. Jest znana na całym świecie i znakomicie oceniana. Nasze oliwki manzanilla (całe lub drylowane) mają duży rozmiar i doskonały smak.

oliwki gordal

oliwki gordal

Gatunek znany jako królowa oliwek. Wywodzi swoją nazwę od wielkości („gordo” po hiszpańsku znaczy „tłuszcz”). Kształtem przypomina serce. Kiedy oliwki gordal są zielone, mają białe plamy na skórze. Doceniane za mięsistość, soczysty i niezwykły smak. Serwowane są jako przekąska lub dodatek do sałatek.

oliwki hojiblanca

oliwki hojiblanca

Czarne oliwki, w przeciwieństwie do zielonych, po-zostają na drzewie do pełnej dojrzałości. Hojiblanca to gatunek późno dojrzewającej oliwki, która rośnie głównie w Andaluzji. Dodaje się ją do sałatek, pizzy, kanapek itp.

oliwki cuquillo

oliwki cuquillo

Jest rzadką odmianą naturalnej, niebarwionej czarnej oliwki z południowej Hiszpanii. Dzięki fermentacji ma słodki posmak, który zniewala najbardziej wymagające podniebienia. Oliwka o małej kwasowości. Używana do sałatek i przekąsek.

pikantny verdial

pikantny verdial

Ta receptura jest najbardziej strzeżoną tajemnicą naszych produktów. Zawiera pieprz, czosnek i mie-szanki przypraw. Pęknięte oliwki wchłaniają cały aromat marynaty. Przeznaczone są dla miłośników nowych smaków i zapachów. Idealne do sałatek (można dodać do nich orzechy włoskie), znakomite jako przekąska.

słodka przekąska

słodka przekąska

Premium gordal – oliwka nadziewana korniszonem. Produkt zadziwia swoim wyglądem i niesamowitym połączeniem smaków korniszona i oliwki. Doskonały jako przekąska.

pikantna przekąska

pikantna przekąska

Pikantny twist – oliwka nadziewana chili. Zadziwia swoim wyglądem i pikantnym smakiem. Idealna przekąska.

oliwki manzanilla nadziewane anchois

manzanilla nadziewane anchois

Łagodna słodycz doskonale połączona ze słonym nadzieniem z sardeli. Nawet jeśli nieszczególnie lubisz pastę z sardeli, ten produkt może stać się twoją ulubioną przekąską.

pikantny koktail sticks

pikantny koktail sticks

Małe szaszłyki marynowane tradycyjną mieszanką aro-matów. Złożone z marynowanej cebulki, oliwki. Papry-czki chili, papryki i korniszonów. Mają ostry posmak. Idealne jako przekąska do zimnych napojów.

mix koktailowy

mix koktailowy

Połączenie wyselekcjonowanych oliwek i marynat. W skład wchodzą: oliwki zielone, fioletowe monzanilla, oliwki cornicabra, cuquillo, korniszony, marynowane cebulki, kapary i marchew. Sprawi, że poczujesz powiew śródziemnomorskiego klimatu. Taką przekąską zawsze zadziwisz swoich gości.

suszone pomidory w oliwie

suszone pomidory w oliwie

Naturalnie suszone pomidory w oliwie pozwalają cie-szyć się niezwykłym smakiem przez cały rok. Dobrze komponują się właściwie ze wszystkimi daniami – sałatkami, makaronami, pizzą. Suszone pomidory są naturalnym źródłem witaminy C i likopenu.